Doede Jongsma kampioen 10 over rood

Een binnen de biljartsport minder bekende, maar bij vele biljarters geliefde spelsoort is de discipline "10 over rood". Zaterdag 7 januari j.l. werd dit spel gespeeld in Hotel Café-Restaurant van der Meer te Dokkum. 32 biljarters, waaronder 2 dames, streden om het "Open kampioenschap Dongeradeel 10 over rood". Het belangrijkste verschil tussen 10 over rood en het "normale" biljarten (libre) is dat, hoe kan het ook anders, alle caramboles/punten pas tellen als men eerst de rode bal heeft weten te raken. Mist men de rode bal, dan is men alle tot dan toe gemaakte caramboles kwijt, en begint men weer op 0. Pas als men de voor hem/haar voorlaatste carambole heeft gemaakt, kan men de gemaakte caramboles niet meer verliezen, men staat dan "vast". De laatste carambole dient echter wel "over 3 banden" of "van los" te worden gemaakt. Het spel wordt "op handicap" gespeeld, d.w.z. dat de deelnemers hun...

Lees verder »