Hartverwarmende herdersliederen in Vocaal drieluik

LEEUWARDEN – Het Vocaal drieluik gaat weer van start. Deze keer staan Franz Schubert en tijdgenoten centraal. Op zondag 29 januari om 15.00 uur is het openingsconcert in de Doopsgezinde kerk in Leeuwarden. Uitgangspunt van het openingsconcert  is het grote lied ‘Der Hirtaufdem Felsen’ voor de combinatie sopraan, klarinet en piano. Schubert schreef het op verzoek van een operadiva die ermee wilde schitteren. Ze vroeg om een stuk met wisselende stemmingen. Schubert’s allereerste lied ‘Gretchen am Spinnrade’ en de postuum gepubliceerde ‘Impromptu’ in As voor piano solo staan eveneens op het programma. Ook Giaccomo Meyerbeer schreef een hartberoerend ‘Hirtenlied’. In de ‘Silvana-variaties’ van Carl Maria von Weber strijden de klarinet en de piano om de meest virtuoze partij. Louis Spohr schreef ‘Sechs Deutsche Lieder’ waarin de klarinet geheel met de andere partijen is verweven. Franz Lachner was goed bevriend met Schubert en kende ongetwijfeld ‘Der Hirtaufdem Felsen’. Hij schreef twee...

Lees verder »