PvdA: ‘Krachtig optreden nodig tegen bodemdaling door gaswinning Waddenzee’

De PvdA wil dat gedeputeerde Michiel Schrier (SP) kritischer is richting Den Haag over de bewezen jaarlijkse bodemdaling van vijf centimeter onder de Waddenzee. Een onafhankelijke commissie spreekt al twee jaar van een onverklaarbare en opvallende grote bodemdaling bij de komberging Pinkegat. Statenlid Hetty Janssen vraagt morgen tijdens het vragenuurtje om opheldering. “De gedeputeerde heeft altijd de indruk gewekt samen met ons te strijden tegen de gaswinning en bescherming van het Waddengebied. We verwachten nu dan ook een krachtig optreden vanuit de provincie.”Hand aan de kraanVooralsnog valt de bodemdaling officieel nog binnen de grenzen van het toelaatbare, maar als de NAM niet gedwongen wordt de gaskraan dichter te draaien zal dit in 2018 anders zijn. Janssen benadrukt dat de hand meer dan ooit tevoren aan de kraan moet. “De Waddenzee is een uniek natuurgebied en niet voor niets Werelderfgoed. Dat moeten we beschermen. De door de gasboringen veroorzaakte bodemdaling en...

Lees verder »