Blaaskwintet ‘Blaasvaak’  in Goënga

GOENGA – Blaaskwintet Blaasvaak geeft zondagmiddag 29 januari om 15.00 uur een concert in het kerkje van Goënga. Het blaaskwintet ‘Blaasvaak’ is in 2004 ontstaan uit een initiatief van enkele houtblazers uit het Fries Kamer Orkest die graag ook eens in kleinere bezetting wilden spelen. Spelen in een symfonieorkest is leuk, maar een blazer wil niet altijd tachtig maten rust uittellen. De blazers wilden meer blazen: Vandaar de naam van het kwintet. Sinds een 2009 bestaat de samenstelling uit: Anna Andela, fluit; Herman Leusman, hobo; Alrik Voolstra, klarinet; Richard Kop, hoorn en Jan Kuipers, fagot. Blaaskwintetten vormen een klassieke ensemble-samenstelling. Veel componisten schreven sinds eind 18e eeuw regelmatig voor deze samenstelling: fluit, hobo, klarinet, hoorn en fagot. De componisten Antonín Reicha en Franz Danzi waren de ‘founding fathers’ van deze kamermuziek. Zij onderkenden voor het eerst de mogelijkheid tot het verbinden van de fluit en hoboklank aan die van de...

Lees verder »