COLUMN | Verboden op de stoelen te zitten

In de meeste musea en historische huizen mag je nergens aankomen. Je mag soms zelfs de ingerichte kamers helemaal niet betreden, dan is er een afzetting bij de deur en kun je alleen maar naar binnen gluren. Niks aan. Zo krijg je nooit een historische sensatie. Je wilt tussen de spullen staan, de schilderijen eens goed bekijken, even op een bank ploffen, stiekem even ergens langsstrijken met je hand. Zo kun je je inbeelden dat je zelf de bewoner bent van dat huis. Maar dat is verboden in musea. Zodra een object (in musea spreken we bijna nooit meer van ‘tafel’, ‘stoel’ of ‘bank’, alles wordt een ‘object’) een museum binnenkomt en het een inventarisnummer krijgt, is het een museumstuk geworden en word je als rechtgeaard museum geacht het niet meer te gebruiken waar het ooit voor bedoeld was. Dat gaat best ver. Een jarenlang gebruikt kookpotje mag alleen nog...

Lees verder »