Tentoonstelling hoerenhondjes in Fries Scheepvaart Museum

SNEEK – Deze week start de tentoonstelling “Ik wou dat ik twee hondjes was” in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek. Het museum heeft een grote verzameling zeemanssouvenirs, waaronder setjes van hondenbeeldjes. De keramische tweelinghondjes werden in het Engelse Staffordshire geproduceerd. De tentoonstelling belicht twee functies van deze hondjes. Volgens mondelinge overlevering werden ze gebruikt door dames van lichte zeden om aan te geven of ze klanten konden ontvangen, en ze werden door eerbare vissers en zeelieden mee naar huis genomen als souvenir. Bemanningen van de Hegemer palingaken die op Londen voeren namen ze mee, maar ook de Harlinger zeelieden, die zuivel exporteerden naar Engeland. Noordfriese vissers, die op de Waddenzee weinig meer vingen en daarom voeren op Vlaardingse loggers, namen de hondenbeeldjes mee van de Shetlandeilanden. Zo zijn ze bij honderden terecht gekomen in Friese interieurs of in de roef van schippers en zeelieden. De hondjes worden ook wel...

Lees verder »