Bijna tweederde boeren houdt huidige melkprijs niet vol

LEMMER – Bijna tweederde van de melkveehouders vreest dat zij de lage melkprijs van rond de 30 cent per liter niet veel langer volhouden. Dit blijkt uit een peiling van Prosu Databased Marketing in opdracht van Milieudefensie en Netwerk GRONDig onder ruim 2000 melkveehouders. De melkprijs moet voor een gezonde en duurzame bedrijfsvoering naar minimaal 41 cent per liter. Afgelopen twee jaar is de melkprijs echter met zo’n 20 procent gedaald, blijkt uit cijfers van het CBS. Meer voor meer Vier cent extra is nodig voor verduurzaming van de melkproductie. Zeven cent meer is nodig voor een gezonde bedrijfsvoering. Cock Verweij (28) uit Weesp heeft 130 melkkoeien: “Met 11 cent erbij kunnen de koeien ook nog volgend jaar in de wei en is er ruimte voor weidevogels. Dan kan ik mijn koeien bijvoeren met soja uit Europa in plaats van soja uit Zuid-Amerika waarvoor op grote schaal is ontbost. En...

Lees verder »