Lezing architect Nynke-Rixt Jukema in kerkje Hiaure

HIAURE – Gemeente Dongeradiel is een van de schaarse kerngebieden in Nederland waar het ’s nachts nog echt donker kan zijn. Architect Nynke-Rixt Jukema uit Mantgum organiseert met haar initiatief Feel the Night tal van culturele evenementen rond de schoonheid van duisternis en stilte. Donderdag 2 februari vertelt ze met beeld en geluid in de kerk van Hiaure wat we aan dieren en planten kunnen waarnemen, als we ‘s nacht gewoon eens buiten gaan zitten. Elke bedevaartganger snapt waar Jukema zich voor inzet. Al sinds de Middeleeuwen trekken pelgrims door Europa. Op zoek naar stilte en bezinning, laten ze zich leiden door waarnemingen langs oude paden of in het donker langs de sterren aan de hemel. Jukema heeft met Feel the Night intussen veel Friezen en Friese politici wakker geschud. Er worden wandelingen bij nacht (‘nachtkuiers’) georganiseerd, in sommige Friese dorpen worden nachttuinen aangelegd en op scholen wordt verteld over...

Lees verder »