Congres in Oosterwolde ‘mijlpaal voor democratische vernieuwing’

OOSTERWOLDE – Gemeenten zijn op zoek naar nieuwe vormen van democratie. Dat bleek donderdag tijdens het Noordelijk Congres Democratic Challenge (NCDC) in Oosterwolde. Hoofdspreker Job Cohen gaf de aanwezige bestuurders, ambtenaren en burgerinitiatiefnemers enkele adviezen met betrekking tot burgerparticipatie. Zo stelde hij dat maatwerk belangrijk is. ,,Kijk wat er leeft in jouw straat, wijk of gemeente. Doe ook je best om de hele gemeenschap erbij te betrekken. Anders is er geen sprake van democratie’’, aldus de voormalig politicus die tegenwoordig Bijzonder Hoogleraar Gemeenterecht/Gemeentekunde is aan de Universiteit van Leiden. Taak gemeenteraad Als de zogenaamde ‘gemeenschapskracht’ zo belangrijk wordt, wat voor taak heeft de gemeenteraad dan nog in de toekomst? Deze vraag werd meerdere keren gesteld tijdens het congres. ,,Het is duidelijk een zoektocht waar veel gemeentes mee bezig zijn’’, stelt Esther Rodenburg van CMO STAMM, de partij die het congres samen diverse Noordelijke organisaties en instellingen organiseerde. Meebeslissen Jan Rodenhuis, Els...

Lees verder »