Film van Joodse bruiloft (1939) bij Fries Film Archief

LEEUWARDEN – Het Fries Film Archief is in bezit gekomen van beelden van Joods Leeuwarden uit 1939. Het is een film van een Joodse bruiloft. De film is via deze link te zien.  Enkele weken geleden werd het filmarchief verrast door een bezoek van de familie Boers uit Amsterdam/Israël. Yvette en André Boers brachten een dvd met beelden van de trouwfilm van hun ouders uit 1939. De film toont een beeld van Joods leven in Leeuwarden vlak voor de Tweede Wereldoorlog en bevat beelden van de Joodse huwelijksliturgie in de Leeuwarder synagoge, met opperrabbijn A.S. Levisson in functie. Oorlogstijden Barend Boers en Mimi Dwinger trouwen op 18 april 1939 in Leeuwarden. Drie jaar later vluchten ze vanuit Amsterdam via Lyon, de Pyreneeën en Spanje naar Engeland. Ze worden overgebracht naar een Joods vluchtelingenkamp op Jamaica. Het is een barre en levensgevaarlijke vlucht uit Europa, met gevangenschappen in Frankrijk en Spanje....

Lees verder »