Lezing over geschiedenis Friese veenpolders en veenpoldermolens

HEERENVEEN – Op dinsdag 31 januari as. verzorgt stichting Werkgroep Oud-Heerenveen weer een lezing in het Kunstcafé van het Museum Heerenveen. Deze avond zal de heer Frank Terpstra een presentatie geven over de geschiedenis van de Friese veenpolders en de veenpoldermolens.Door eeuwenlange turfwinning veranderde in het verleden langzaam maar zeker een groot deel van Friesland in uitdijende wateroppervlakten en voor de landbouw onbruikbare gronden, Om de hiermee gepaard gaande problemen op te lossen, werden veel van deze oppervlakten ingepolderd. Daartoe werden meerdere molens en gemalen gebouwd. Er is zelfs een specifiek molentype ontstaan, dat we nu aanduiden als Friese veenpoldermolen. Deze presentatie belicht naast de molens en de gemalen ook de mensen die deze geschiedenis hebben vormgegeven: van Koning Willem I via de Friese adel tot de vroegere huishoudster van molenaar Douwe Douma op de nu nog bestaande Grevensmolen.De presentatie begint om half acht; de zaal is open om zeven...

Lees verder »