Kredyt van Achmea Culpa: een formidabele voorstelling

LEMMER – De (kroeg)voorstelling Kredyt van Achmea Culpa aanstaande zaterdag in de theaterzaal van De Hege Fonnen is formidabel goed. Het Fries gesproken stuk vormt voor niet Friestaligen nauwelijks een probleem. Anke Bijlsma en Gerrit Haaksma weten met hun diverse karakters de actualiteit in al haar omvang ontzettend goed neer te zetten. Treffende beelden van beroepen, die onder vuur staan of omstandigheden die de hedendaagse bedreigingen nauwelijks kunnen weerstaan en waardoor oude vertrouwde beroepen verdwijnen. Zoals onder andere is uitgebeeld in de vogelaar die bedreigde soorten zoals de grutto, de koning van de weide. Ook de politiek, het geloof, de kunst en het Leger des Heils hebben aan invloed verloren. Kredyt is een ijzersterke voorstelling door acteurs die met mimiek en acteervermogen tot de absolute top van het Friese theaterwezen behoren. Kijk die Gerrit Haaksma in de ogen en je smelt. Voel de kracht in het spel van Anke Bijlsma...

Lees verder »