Waar komt de Workumer Woeste Leeuwen-fontein?

In een volgepakte Klameare is zaterdag de Workumer fontein gepresenteerd. De Britse kunstenares Cornelia Parker ontwierp een “Woeste Leeuwen-fontein.” Zij liet zich inspireren door alle beelden van leeuwen in de stad. De heraldische leeuwen op de gevel van het Waaggebouw wil ze gaan “bevrijden.” Plaatselijke houtbewerkers gaan van de kleine leeuwtjes, vier meter hoge houten leeuwen maken. Cornelia wil de leeuwen het liefst plaatsen aan beide kanten van de ingang van de passantenhaven. Het water van de fontein komt uit de klauwen van de beesten. Het zal geen constante stroom water zijn, maar de fontein zal de toeristen op gezette tijden verrassen. De plaats is het probleem… Zoals bij de meeste van de 11 fonteinen is niet het ontwerp, maar de plaats het probleem. De Workumer fonteincommissie vindt de ingang van de passantenhaven de ideale plaats. De buurbewoners denken hier om verschillende redenen totaal anders over. Men is bang voor verstoring van de rust...

Lees verder »