Vliegtuigonderdelen Vickers Wellington naar verschillende musea

LEMMER Verschillende musea in Nederland ontvangen 25 april onderdelen van de Vickers Wellingon, die afgelopen zomer geborgen is uit het IJsselmeer. De musea zijn afkomstig uit Oudemirdum, Lemmer, Urk, Egmond, Terschelling, Breda, Schokland en Dronten. Ook gaan er onderdelen naar een museum in Engeland en in Polen. Veel musea interesse hebben interesse getoond in de overblijfselen. Hierdoor blijven ze bewaard en zichtbaar voor een groot publiek. Gemeente De Fryske Marren heeft samen met defensie de gevonden onderdelen uitgezocht en onder de musea verdeeld. De musea krijgen de verschillende onderdelen in bruikleen. Zo gaat het landingsgestel naar Terschelling en krijgt Mar en Klif in Oudemirdum een propeller. De andere musea ontvangen allerlei onderdelen, van bijvoorbeeld een zuiger tot het type plaatje van de motor. Ook zijn er een aantal wapens aangetroffen, die in bruikleen worden gegeven. Dit kan pas nadat de wapens zijn bijgeschreven op de wapenvergunning van het betreffende museum....

Lees verder »