WW Friesland daalt, maar banenverlies in administratie

SNEEK – In maart daalde de WW in Friesland naar 18.489 uitkeringen. Door de aantrekkende economie daalt het aantal WW-uitkeringen gestaag. Dit geldt echter niet voor alle beroepsgroepen. In administratiegerelateerde beroepsgroepen zijn de afgelopen jaren veel banen verdwenen. Echter, naar hoger opgeleid personeel is juist meer vraag. Eind maart telde Friesland 18.489 WW-uitkeringen. Dat is 5,6% van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in februari af met 282 uitkeringen (-1,5%). Naast het economisch herstel heeft het seizoen een positieve invloed op de WW-cijfers. Zo is er een afname van de WW in bouw, landbouw en horeca. Ten opzichte van een jaar geleden verstrekte UWV in Friesland 13,8% (2.966) minder WW-uitkeringen. Nederland telt anderhalf miljoen personen met een administratief beroep. Ruim de helft bestaat uit lagere tot middelbaar geschoolde beroepen. Tussen 2013 en 2016 daalde het aantal arbeidskrachten in deze beroepsgroep landelijk met 5%. Dit komt vooral door automatisering...

Lees verder »