FOTO’S | Harlingen krijgt ‘Walvis Fontein’ rondom CH2018

HARLINGEN – De fontein die Harlingen krijgt in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 krijgt als naam de ‘Walvis Fontein’. Het schetsontwerp van de achttien meter lange fontein is donderdagavond gepresenteerd in de Lichtboei in Harlingen. De fontein moet voor Hemelvaartsdag 2018 gerealiseerd zijn in de buitenhaven bij de Zuiderpier. Die plek werd gezien als meest logische, omdat daar de schepen de stad binnenvaren. kunstenaarsechtpaar Allora en Calzadilla koos voor de walvis, omdat de walvisvangst een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van Harlingen. ,,Daarnaast symboliseerde de walvis voor romantici de sublieme krachten van de zee. Tegenwoordig zijn walvissen het slachtoffer van menselijke almacht en controle over alle levensvormen. Deze grote en grootse dieren, die nooit in de Waddenzee thuishoorden, stranden tegenwoordig in ondiepe wateren. In plaats van ze op te jagen, wordt er nu naar gestreefd om de walvissen van de dood te redden.” Het schetsontwerp en de...

Lees verder »