Foto’s: ,We herdenken de onvrijheid’

HEERENVEEN – Wethouder Hans Broekhuizen legde donderdag samen met leerlingen van groep 8 van basisschool Van Maasdijk bloemen bij het oorlogsmonument aan de van Maasdijkstraat. Van te voren legde hij in de klas de scholieren uit waarom de herdenking plaatsvindt en vertelde hij over  Anne Frank. Op zijn vraag bij de bloemlegging wat we op 5 mei precies herdenken, antwoordde een van de scholieren: ,We herdenken de onvrijheid.’ Het gedenkteken werd opgericht ter nagedachtenis aan de gesneuvelden in de Tweede Wereldoorlog en werd op 4 mei 1949 onthuld. Het kunstwerk, ontworpen door Marinus Vreugde, verbeeldt een vrouw die bij een gesneuvelde verzetsstrijder staat, in een pose vlak voor het moment waarbij ze de dode met een deken zal toedekken. Onder het het wapen van Heerenveen staat een tekst van Fedde Schurer. Foto’s Max van Gelder  

Lees verder »