Iepenloftspul over Omkearde Staking aan de Skoallewyk in Houtigehage

HOUTIGEHAGE – Aan de Skoallewyk 10 in Houtigehage wordt eind juni een iepenloftspul gespeeld over de omgekeerde staking uit de jaren vijftig. Het openluchttoneel is onderdeel van het themajaar Roerige Tiden yn Smellingerlân. De Omkearde Staking vertelt het verhaal van de werklozen die uit eigener beweging aan het werk gingen om hun woonomgeving op te knappen. Begin jaren vijftig lag het werkloosheidspercentage in Houtigehage ver boven het gemiddelde in Nederland. De armoede in dit Friese dorp was groot. Een aantal oudere werklozen zat in werkverschaffingsprojecten als DUW-arbeider (Dienst Uitvoerende Werken) en verdiende daarbij nog een klein loon. Werkloze jonge mannen zaten echter zonder uitkering thuis. Toch was er naar hun mening voldoende werk in Houtigehage: er was achterstand in de uitvoering van openbare werken en de herontginning van een aantal wegen wachtte al jaren op uitvoering. Protest Een groep werklozen begon vervolgens een unieke actie en ging uit protest aan het...

Lees verder »