Ruim aandacht voor onderduiken in de Tweede Wereldoorlog

LEMMER Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden duizenden onderduikers een veilig heenkomen bij Friese families: Joden, geallieerde piloten, verzetsmensen en mannen die weigerden te werken in de Duitse oorlogsindustrie. Fryslân DOK reconstrueert in een drieluik de onderduikhulp aan die mensen. Met ook een bijzondere ontdekking. Want vond onderduiken altijd wel in het diepste geheim plaats? Er bestaat al jaren een beeld dat onderduiken altijd in het diepste geheim plaatsvond. Uit deze documentaire blijkt dat, dat helemaal niet het geval was. Vooral in de Friese dorpen wist het hele dorp wel waar de onderduikers zaten. Veel mensen droegen hun steentje bij en dus ontstond er een grootschalige onderduikmaatschappij. De eerste uitzending van het drieluik vertelt het verhaal van de smokkelroutes van Joodse kinderen van Amsterdam naar Fryslân. Een van die kinderen was de nu 79-jarige Lea Tropp. Zij kwam als 4-jarig meisje bij een bakkersfamilie in Abbega terecht. Met haar onderduikzussen Klaske...

Lees verder »