Nieuwe windvaan op kerkhof van Brongergea

ORANJEWOUD: Zaterdagmiddag vond de feestelijke onthulling plaats van een nieuwe windvaan op het kerkhof van Brongergea. Een groot aantal dorpsgenoten, nieuwsgierigen en wethouder Coby van der Laan waren hierbij aanwezig. Brongergea is tegenwoordig een buurtschap, wat in het  Landschapspark Oranjewoud ligt. Een mooie, rustige bosrijke omgeving, waar  het goed toeven is en waar je fantastisch kunt wandelen. Maar Brongergea is eeuwen ouder dan het dorp Oranjewoud en heeft een  interessante geschiedenis.  Brongergea paste mooi in de lange rij dorpen  van  Schoterland, die begon bij het Tjeukemeer en  liep tot aan Hoornsterzwaag.  Deze dorpen hadden hun grens tot de Tjonger (of Kuider) in het zuiden en voor  een groot deel het hoogveen in het noorden.  De boerderijen en huizen  stonden op de hoge zandrug  en de weilanden liepen tot aan de Tjonger. Het  veen werd vaak gebruikt om turf voor eigen gebruik te steken. Het dorpsgebied van Brongergea liep van de...

Lees verder »