Thema-avond over onderduikers en vluchtelingen

LEEUWARDEN – Tresoar houdt dinsdag 25 april in samenwerking met Omrop Fryslân een thema-avond over onderduikers en vluchtelingen, waarin de Tweede Wereldoorlog centraal staat. De avond begint om 19.45 uur en wordt rond 21.45 uur afgesloten. Nu, ruim zeventig jaar later lijkt de wereld opnieuw op drift te raken door oorlogsgeweld, vluchtelingenstromen en opkomend populisme. Tijdens de avond wordt een verband gelegd tussen toen en nu. Hoe gingen we vroeger om met ontheemden? Wat zijn de verschillen met nu? En zijn er misschien ook overeenkomsten? Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling, geeft die avond haar visie op dit thema. Daarnaast vertelt Gerrit Fokkema, de laatste nog levende gevangene die bevrijd is bij de overval op het Huis van Bewaring op 8 december 1944, over zijn ervaringen tijdens zijn onderduikperiode. Tenslotte zal er aandacht worden geschonken aan de bewaard gebleven Friese onderduikregistraties, met name die van Leeuwarden. De thema-avond is onderdeel van het project...

Lees verder »