Wieteke van Dort maakt comeback in Een Javaanse L’Histoire du Soldat

HEERENVEEN – Het New European Ensemble presenteert een Javaanse versie van Igor Stravinsky’s L’Histoire du Soldat. Deze is op woensdag 26 april te zien in het Posthuistheater in Heerenveen. Regisseur en choreograaf Gerard Mosterd transformeert deze klassieker tot een theaterstuk, waarin humor, dans, mime, slapstick en muziek samensmelten. Actrice Wieteke van Dort maakt haar comeback in het theater: zij speelt de verteller in het stuk. Drie van Java’s meest vooraanstaande traditionele dansers nemen de overige rollen voor hun rekening. De beroemde Indonesische schrijver en mensenrechtenactivist Goenawan Mohamad schreef speciaal voor deze productie een nieuwe tekst. Een Javaanse L’Histoire du Soldat ging in première op 16 maart in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag.  De tournee is in 20 theaters door het hele land. Met L’Histoire du Soldat creëerden Stravinsky en toneelschrijver Charles-Ferdinand Ramuz een revolutionair muziektheaterstuk. Het gaf de aanzet tot nieuw politiek geëngageerd theater. Stravinsky begreep dat zijn stuk...

Lees verder »