Seizoensopening Stichting Klooster Claercamp

RINSUMAGEAST – Het archeologische steunpunt Klooster Claerkamp opende afgelopen zaterdag haar deuren voor De Historische Kring Terpengebied. Hiermee startte voor het steunpunt ook direct het museumseizoen. Een bus met daarin 32 geïnteresseerden in de geschiedenis van het terpengebied stopte afgelopen zaterdag voor Stichting Klooster Claerkamp in Rinsumageast. Zij werden opgevangen door voorzitter Ton Stierhout. Hij schetste in het kort de ontstaansgeschiedenis van het steunpunt en vertelde over de herkomst van het Cisterciënzerklooster, van 1165 tot 1580 stond er een Cisterciënzerklooster op een terp bij Rinsumageast. Daarna bekeken de gasten de museumcollectie. Het steunpunt ligt op het voormalige kloosterterrein en exposeert bodemvondsten uit dat gebied. Archeoloog Albert van Giffen deed hier begin jaren veertig van de vorige eeuw opgravingen. Zo vond hij een groot aantal kloostermoppen en gebruiksvoorwerpen zoals stenen potten en een wagenwiel dat dienst deed als fundament van de waterput. Het steunpunt is tot eind oktober geopend van 13.00...

Lees verder »