Balk Vooruit peilt mening vliegroutes boven Gaasterland

BALK – Met een poll op de website peilt Balk Vooruit de mening van Balk en omgeving over de toekomstige vliegroutes boven Gaasterland. In verband met de uitbreiding van Lelystad Airport komen er zoals bekend mogelijk vliegroutes boven Gaasterland. De opening van Lelystad Airport staat gepland voor het voorjaar van 2019. Dan zijn er per jaar 4000 vliegbewegingen (start en landingen opgesteld) toegestaan.  Vijftien jaar later kunnen er jaarlijks 45.000 vliegbewegingen zijn. Bij de landing gaan de vliegtuigen vanaf Stavoren in een rechte lijn oostwaarts naar de Tsjûkemar, dan naar het zuidelijker gelegen Scheerwolde (in nationaal park Weerribben-Wieden) en vervolgens naar Lelystad. Boven Friesland houden de piloten zoals het nu lijkt  steeds een hoogte van 1800 meter aan. Afhankelijk van het weer (bij lage druk) kan dit 1500 meter zijn en bij drukte in het luchtruim incidenteel zelfs 900 meter. Na Scheerwolde dalen de vliegtuigen verder. Boven het zuiden van...

Lees verder »