Preventieve bestrijding eikenprocessierups

WOLVEGA – De gemeente Weststellingwerf gaat de eikenprocessierups preventief te lijf. Eind deze week start hoveniersbedrijf Timmerman uit Uffelte in opdracht van de gemeente met een bestrijdingsactie in De Blesse, Nijeholtpade, Noordwolde, Boijl en Steggerda. Het gaat om een preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Dit gebeurt door de eikenbomen te besproeien met nematoden (aaltjes). Een biologische en natuurvriendelijke manier van bestrijding die de groei van de eikenprocessierups tegengaat. Een volgroeide eikenprocessierups heeft brandharen die bij mensen en dieren tot vervelende of zelfs gevaarlijke gezondheidsklachten kunnen leiden, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen. Reduceren van de plaag Twee weken na de eerste bestrijdingsronde wordt deze herhaald. Het besproeien van de bomen wordt ’s avonds of ’s nachts uitgevoerd. De nematoden worden over de gehele kroon van de eikenboom gesproeid en infecteren de rups, waardoor deze sterft. Door deze vorm van bestrijding wordt gemiddeld negentig procent van de...

Lees verder »