Snekers bedienen stoombaggermolen

SNEEK – Wiebe Cnossen en John Kalkman uit Sneek zijn twee van de vrijwillige bedieners van het authentieke emmer stoombaggermolen van het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik. De manier waarop stoker Wiebe Cnossen (73) en machinist John Kalkman (75), bieden woonachtig in Sneek, de stoommachine van baggermolen ‘De Vooruit’ bedienen, verschilt weinig met de tijd waarin deze nog echt gebruikt werd. Vanaf de veertiger jaren tot 1991 zijn met de baggermolen honderden kilometers sloten en kanalen in Friesland op diepte gehouden. De molen werd in 1941/42 als baggermolen ingezet en bij de aanleg en ontginning van de Noordoostpolder. Bijna 15 jaar geleden kwam de baggermolen op een dieplader vanuit Heerenveen naar het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik. Wie in het binnenhaventje van het museum aan boord stapt van de stoombaggermolen, gaat terug in de tijd. De stoommachine verkeerd nog in perfecte staat. Het bemanningsverblijf is nog ongewijzigd. Alles lijkt klaar voor een...

Lees verder »