COLUMN | ‘Het Martenahuis is de mooiste’

Op dit moment is er een verkiezing gaande naar It Moaiste Fan Fryslân. Dat kan een plek of een gebouw zijn in de provincie Fryslân. Wij van Museum Martena vinden natuurlijk dat het Martenahuis ook in dat rijtje mooisten thuishoort. Het Martenahuis is een van de vele stinsen in de Franeker binnenstad. Het is al heel bijzonder dat deze karakteristieke middeleeuwse stenen huizen nog terug te vinden zijn binnen de stadsgrachten. In het oog springend zijn de drie stinsen aan de Breedeplaats. Maar het Martenahuis, met zijn gesloten gevel aan de Voorstraat en zijn kasteelachtige uiterlijk aan de tuinkant, met de prachtige achtkantige toren met het uivormige koepeltje en natuurlijk de parkachtige tuin middenin de binnenstad, is een uniek ensemble. Als museum willen we in de toekomst meer aandacht gaan besteden aan het gebouw en zijn bewoners. Ook dromen we ervan dat de torenkamer voor het publiek toegankelijk wordt. Eigenlijk...

Lees verder »