Hirsch Ballin houdt 5 Mei Rede in Dorpskerk

LEEUWARDEN – Oud-minister prof. Ernst Hirsch Ballin houdt op Bevrijdingsdag de 5 Mei Rede in Dorpskerk Huizum. De titel is ‘5 mei: feest der erkenning.’ De lezing begint om 16.00 uur. Hirsch Ballins persoonlijke leven is mede gevormd door de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader, een Joodse rechtsgeleerde die na de Kristalnacht in de jaren ’30 in kamp Buchenwald zat, ontvluchtte net op tijd Nazi-Duitsland. De Friese advocaat Pieter Gerbrandy zorgde er voor dat Hirsch Ballin senior -later actief in het verzet- asiel in Nederland kreeg. Net als zijn vader werd Ernst Hirsch Ballin een briljant rechtsgeleerde die het niet alleen schopte tot hoogleraar en lid van de Raad van State. Hij was ook negen jaar gezaghebbend minister van Justitie (en tijdelijk van Binnenlandse Zaken). Hij heeft honderden wetten op zijn naam staan. De hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Brabant en de Universiteit van Amsterdam is nu lid van de Koninklijke...

Lees verder »