Peter van der Zwaag stijlgetrouw organist

DOKKUM – Niet alleen oude, maar ook behoorlijk moderne stukken passeerden vrijdagavond de revue, toen Peter van der Zwaag een orgelconcert gaf in de Grote Kerk in Dokkum. Er was bij de organist – vaste bespeler van het orgel van de Leeuwarder Kurioskerk – sprake van een weloverwogen afwisseling en een van tot ieders verbeelding sprekend repertoire. Prachtig was het om het koraal ‘Komm, heiliger Geist, Herre Gott’ in de versie van Matthias Weckmann te kunnen beluisteren, als ook in die van Dietrich Buxtehude. Weckmanns variaties werden met een stevig gespeeld vierstemmig koraal ingeleid en waren qua melodische lijn, ondanks soms snelle tegenstemmen, een toonbeeld van rust. Een fraaie registratie deed elke stem goed tot zijn recht komen, en een zorgvuldig toucher maakte van iedere ‘noot een deugd’. Rust kenmerkte ook Buxtehudes versie. De gecoloreerde melodie was een juweel en met de tegenstemmen bereidde de organist de inzetten ervan telkens...

Lees verder »