PvdA Kollumerland over Eneco aandelen

De gemeenten Achtkarspelen, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Ameland, Schiermonnikoog en Kollumerland c.a., zijn aandeelhouder bij Eneco. Door de splitsing van het bedrijf Eneco wordt het mogelijk de aandelen te verhandelen. Op dit moment is het duidelijk dat enkele grote partijen zoals de gemeenten Rotterdam en Dordrecht hun aandelen willen verkopen. Inmiddels is 60% van de aandeelhouders bereid hun aandelen te verkopen, indien de gemeenteraden akkoord gaan. Er zijn 53 gemeenten in Nederland, die aandeelhouder zijn van Eneco. Rotterdam bezit op dit moment 32% van de aandelen en bij een waarde van ongeveer 3 miljard, levert dit de gemeente een bedrag op van ongeveer 1 miljard. Door de verkoop van de aandelen lopen de gemeenten wel de jaarlijkse dividenduitkering mis en hier moet rekening mee worden gehouden in de begroting.Nu Eneco is gesplitst, is het een commercieel bedrijf geworden en je moet je afvragen of een publieke organisatie, zoals de gemeente, deel moet...

Lees verder »