Toeristische stadstrein ‘aanwinst voor Leeuwarden’

LEEUWARDEN – Het blauw-gele toeristentreintje rijdt al een aantal weken rond in de Leeuwarder binnenstad, maar vrijdag gaf wethouder Feitsma het officiële startsein. Feitsma zei in zijn toespraak dat de twintig meter lange trein een aanwinst is voor de stad. In de trein kunnen mensen uit verschillende landen tegelijkertijd horen wat ze vanuit het treintje zien. Ze krijgen oortjes uitgereikt en kunnen zelf kiezen in welke taal ze informatie willen krijgen. Er is keuze uit Duits, Frans, Engels, Fries en Nederlands. De teksten zijn ingesproken door native speakers. De rit begint met een vier minuten durende uitleg over de geschiedenis van Leeuwarden, vanaf het begin van onze jaartelling. Daarna komen de ideologie van de minderbroeders, de scheiding der machten, steenboetes en allerlei andere feiten voorbij. De rit duurt in totaal vijftig minuten. Het start en eindpunt van de trein is het Wilhelminaplein. In verband met de wekelijkse vrijdagmarkt is het...

Lees verder »