COLUMN | Franeker Universiteit moet, linksom of rechtsom

De Franeker Universiteit kan gewoon zijn titel blijven voeren. Ten eerste is deze prestigieuze wetenschapstempel afgeschaft door een onwettige koning, de broer van Napoleon. Deze snuiter was nauwelijks door usurpator Bonaparte aan het hoofd van ons land gesteld, in 1810, toen hij Franeker, de parel van Friesland, zijn diadeem afnam. Om Nederlands te leren nam hij niemand minder dan Hildebrand tot leraar en na een jaar kon hij al zeggen : ‘Iek ben uw konijn’. Strikt genomen bestaat de universiteit dus nog. En de stichting Leerstoel Hemsterhuis kan de denominatie gewoon gebruiken. Een bevriend rechtskundige heeft voor mij uitgezocht dat de huidige Nederlandse Wet limitatief heeft vastgelegd welke tien universiteiten Nederland zodanig erkent dat zij recht hebben op subsidie. Daar staat Franeker niet bij, maar subsidie hoeven wij immers niet. Wat wij toch kunnen doen is bijvoorbeeld de Webster- universiteit navolgen. Volgens mij moeten wij, willen wij mondiaal succes hebben...

Lees verder »