COLUMN | Van Swinden en de luchtballon

Jean Henri van Swinden (1746-1823) wordt op zijn twintigste hoogleraar wijsbegeerte en theoretische natuurkunde in Franeker, als opvolger van Antonius Brugmans. Hij is overtuigd volgeling van Isaac Newton. Er gaat een nieuwe wind waaien aan de afdeling natuurkunde van de Franeker universiteit! Hij houdt van het onderwijs, maar ook van het praktisch onderzoek: naar het noorderlicht, aardmagnetisme en het weer, waarbij hij elk uur gegevens noteert. Als hij niet thuis is, moeten gezinsleden of personeel de baro- of thermometerstanden opschrijven. Dit onderzoek wordt in heel Europa geroemd. Tegenwoordig vinden we dit geen hoogstaand onderzoek, gegevens noteren. In zijn tijd is het echter zo nieuw, dat men veel respect heeft voor zulke verzamelingen van gegevens. Van Swinden wijst ook op het nut van onderzoek naar elecriciteit, zo konden huizen en schepen worden beveiligd tegen bliksem. En wat kan elektriciteit betekenen voor patiënten? Van Swinden heeft het dus superdruk, maar hij heeft...

Lees verder »