Door het leven gaan als een stresskip

LEEUWARDEN – U kent ze vast wel, of anders bent u er zelf een. De stresskip. Geen inheemse variant op de kip zoals we die kennen, maar een mens met chronische stress. Ze praten snel, verontschuldigen zich veel en bewegen zenuwachtig. Ook zijn ze snel uit hun doen. Stress kent vele oorzaken maar slechts twee varianten: de chronische en de incidentele stress. De stresskip is een chronische stressvariant. Druk bewegend, altijd in de starthouding, klaar om afgevuurd te worden… Door Thirza Gielissen, therapeute voor stress en stressgerelateerde klachten We weten allang dat stress zich niet alleen tussen de oren afspeelt. Het werkt onder andere door op je maag en darmen, je huid, hoofd en je hart. Cliënten die de stap hebben durven wagen naar therapie vinden het vaak een verademing en herkenning als ik dat benoem. Anneke doet al jaren en met veel plezier vrijwilligerswerk bij een instelling. Toch werken collega’s niet...

Lees verder »