Veenbranden: Kosmopoliet

Deze maand was ik enkele dagen in Denemarken. Voor m’n plezier. Vrienden ontmoeten, muziek horen, even door Kopenhagen scharrelen. Zowel heen als terug had ik een paar mensen mee in de auto. Bijna altijd meld ik ritten over een afstand van meer dan zo’n 250 kilometer via een lifterssite. Vroeger, zo’n 30 jaar geleden, ging dat telefonisch. Dan belde je een liftcentrale. Daar zat dan iemand met kaarten aan de muur, een telefoon, kladblok en een kaartenbak. Die meerijders leveren vaak grappige ervaringen op. Zo zit de auto vaak vol mensen uit verschillende landen, lieden die elkaar niet kennen. Ooit ontmoetten een Nederlandse jongeman en een Deens studente elkaar op mijn achterbank, op een nachtelijke reis van Almelo naar Kopenhagen. Ter hoogte van Bremen kreeg ik, ongemerkt via de binnenspiegel, de indruk dat ze elkaar aardig vonden. De twee anderen in de auto sliepen rustig en ik concentreerde me op...

Lees verder »