’Ameland niet exclusief voor high society’

De gemeenteraad van Ameland neemt maandag een besluit over de bouwplannen op de plek van het voormalige zwembad. Kontour BV en Westcord Hotels willen daar een wellnessresort realiseren. Door Koos Molenaar BUREN Dat plan dateert al van 2012, maar moest diverse keren worden aangepast omdat het te groot was. In het huidige voorstel wordt voldaan aan alle eisen. De gebouwen met hotellodges bestaan uit maximaal twee bouwlagen, er wordt gebouwd op eigen grond en de afstand tussen de lodges bedraagt minimaal vijftien meter. Toch is er nog veel weerstand. Op initiatief van de actiegroep Voice of Ameland zijn een kleine negenhonderd bezwaarschriften ingediend. De helft daarvan is van Duitse vakantiegangers. Zij ageren tegen dure investeringen die niet passen bij het kleinschalige karakter van het eiland. De te verwachten 80 tot 100.000 extra bezoekers zullen de infrastructuur belasten. Ook zou Ameland een eiland voor de elite worden, zoals het Duitse Sylt....

Lees verder »