Lezing over Halbertsma Fabrieken in Grou

GROU – De Halbertsma Fabrieken in Grou staan centraal tijdens de lezing die op maandag 4 september om 20.00 uur plaatsvindt in de bibliotheek van Grou. Jan Pieter Rottiné geeft de lezing. Hij heeft 25 jaar lang onderzoek gedaan naar dit onderwerp. De installaties vormden in de periode 1891 tot 1975 als krachtcentrale het hart van de fabriek. Rottiné zal aan de hand van lichtbeelden een overzicht schetsen van de betekenis van de stoommachine als voorwaarde om tot massaproductie te komen in de negentiende en twintigste eeuw, de toepassing van stoomkracht bij de oprichting van de fabriek in Grou, de elkaar opvolgende uitbreidingen van ketelhuizen en machinekamers, de bouw van meerdere schoorstenen en de wijze van energiegebruik binnen het bedrijf. Ook zal hij wat dieper ingaan op de technische kant van het stoombedrijf. Daarnaast is er aandacht voor de menselijke en sociale omstandigheden van het werken met de stoomcentrale door...

Lees verder »