Gauwster echtparen krijgen postuum Yad Vashemonderscheiding

GRONINGEN/GAUW – De echtparen Sybolt en Klaaske Kamstra-van der Veen en Haije en Baukje Postma-Kamstra uit Gauw hebben vorige week in Groningen postuum de Yad Vashemonderscheiding ontvangen. Dat gebeurde in de Synagoge in Groningen. Beide echtparen boden in de oorlog onderdak aan Benno, een Joodse jongen uit Den Haag die in Gauw Bennie als roepnaam kreeg. Benno, zijn echte naam is Dan Wijsboom, heeft mede dankzij de twee Gauwster echtparen de oorlog overleefd. De nu 81-jarige Wijsboom woont in Israël. Hij was met echtgenote Micha aanwezig bij de plechtigheid in Groningen. Siep Postma, zoon van Haije en Baukje Postma-Kamstra en Gerben Kamstra (85 jaar), de zoon van Sybolt en Klaaske, name de onderscheidingen in ontvangst. De laatste was in ’40-’45 als een oudere broer voor Benno. ,,Van overlevering weet ik dat Dan, als jongetje van 5 jaar in Den Haag waar hij woonde, diverse malen van schuiladres moest veranderen. Toen het...

Lees verder »