Geschiedenis Polderhoofdkanaal in beeld in Sudergemaal

NIJ BEETS – Het Sudergemaal aan de Ripen in Nij Beets biedt in de septembermaand onderdak aan een bijzondere fototentoonstelling over de geschiedenis van het Polderhoofdkanaal. De verhalen zijn er nog: over het zware werk in het veen, over het kanaal dat schep voor schep werd uitgegraven, over turfbokken en huizenhoge turfhopen, over het belang van het kanaal waarmee turf en water werd afgevoerd. Naast de verhalen werden, bij de heropening van het Polderhoofdkanaal, oude beelden verzameld en nieuwe foto’s gemaakt. Samen vormden ze een expositie waar zoveel interesse voor bleek te zijn, dat een herhaling op z’n plaats is. Het Sudergemaal, als een van de eerste elektrische gemalen in Fryslân, biedt een prachtige entourage voor deze expositie, die een bijzonder beeld geeft van een veelbewogen geschiedenis. De indrukwekkende pompen van het gemaal vormen een ijkpunt in de historie van het Polderhoofdkanaal en het veengebied rond Nij Beets. Het Sudergemaal...

Lees verder »