FOTO’S | Boeren druk in de weer met hooien

HITZUM – De boeren zijn momenteel met het mooie weer druk aan het hooien. Hooi is nodig om vee de winter door te helpen. Hoog gras wordt daartoe gemaaid. Door het gras te laten drogen krijgt het uiteindelijk de welbekende goudachtige kleur. Om een wintervoorraad voor vee aan te leggen van het eigen gras, heeft een boer drie mogelijkheden: hooi, grasbalen of kuilgras. Hooi is de meest bekende vorm. Dat is eenvoudig op te slaan en het bederft niet snel. Voor alle drie geldt dat bij het oogsten bestendig warm en droog zomerweer een vereiste is. Door in de zomer ‘s morgens vroeg te maaien en het gemaaide gras direct te schudden ontstaat het beste hooi. Onder andere in Hitzum werd afgelopen week volop gehooid. Marcel Teensma maakte er een fotoreportage van.

Lees verder »