Historische Van Heloma-wandeling door Heerenveen

HEERENVEEN – Zondag 3 september organiseert Werkgroep Oud-Heerenveen in samenwerking met VVV-Heerenveen een stadswandeling door het historische centrum van Heerenveen. Een ervaren  stadsgids  leidt de deelnemers rond en vertelt over het Heerenveen van  vroeger en met name over de belangrijke rol die de Van Heloma’s in Heerenveen en wijde omgeving hebben gespeeld. Maar liefst drie monumentale panden langs de route waren eens Van Heloma-huizen. Centraal staat de bezichtiging, met toelichting, van het interieur van Huize Voormeer aan de Heideburen. Deze woning was ongeveer twee eeuwen lang bewoond door de vervenersfamilie Van Heloma. De laatste Van Heloma die er woonde was mr. Marcus van Heloma Mzn. Hij was kantonrechter te Heerenveen, voorzitter van de Koninklijke IJsvereniging Thialf, en mede-oprichter en erevoorzitter van de KNSB. Marcus van Heloma overleed in 1922. Momenteel is Huize Voormeer bewoond. Met zijn fraaie door Roodbaard aangelegde tuin en schilderachtige tuinmanswoning is het nu rijksmonument en eigendom...

Lees verder »