Recensie | Mister Blueberry in een grote jas

JOURE In 1963 werd van scenarist Jean-Michel Charlier en striptekenaar Jean Giraud het eerste verhaal gepubliceerd van ‘Luitenant Blueberry’ in het Franse stripblad ‘Pilote’ waarvan Charlier in het jaar 1959 één van de medeoprichters was geweest. Dit eerste verhaal ‘Fort Navajo’ zou de aanzet zijn van vele albums, die zo succesvol bleken dat de Franstalige verhalen doorverkocht werden aan stripbladen buiten Frankrijk. In Nederland was het ‘Pep’, de voorganger van stripblad ‘Eppo’, dat in het jaar 1968 dit eerste verhaal publiceerde. Veel jongeren van toen kunnen zich nu nóg de impact herinneren, die het zich voor, in en na de jaren van de Amerikaanse Burgeroorlog afspelende verhaal op hen maakte. Niet in de laatste plaats door het personage Blueberry, officier bij het Zeventiende Regiment van de Amerikaanse Cavalerie, die het vriend en vijand niet altijd gemakkelijk zou maken. Maar bovenal zichzelf niet! Met zijn kompaan Jimmy McClure, belandt de op...

Lees verder »