Acht jonge kerkuilen geringd bij familie Hania

Woensdag konden maar liefst 8 jonge kerkuilen geringd worden bij de familie Hania aan de Bréwei in Westergeest. Ruim 40 ouders met kinderen en andere belangstellenden kwamen na een uitnodiging op facebook naar de boerderij. Koos Huizinga van Kerkuilengroep Kollum beklom de ladder tot in de nok van de schuur en haalde de jonge uilen naar beneden, zodat Johan de Jong ze kon wegen, meten, geslacht bepalen enz. Hij vertelde, dat er 4 vrouwtjes, 3 mannetjes waren en één is nog te jong om te zien welk geslacht het is.Het vrouwtje legt de eieren met een tussenpoos van 2 á 3 dagen. Het was dan ook duidelijk te zien, dat de jonge uiltjes verschillend van kleur/ leeftijd waren. Het is bijzonder dat in oktober nog jonge kerkuilen geringd moeten worden. Meestal is het al in augustus. Dit heeft te maken met het tijdstip, dat de muizenpopulatie het grootst is. Zodra het...

Lees verder » [post-views]