Nauwkeurige en patiëntvriendelijke manier lokaliseren afwijkingen borst in Nij Smellinghe

Ziekenhuis Nij Smellinghe gebruikt sinds dit voorjaar een patiëntvriendelijkere methode voor het lokaliseren van afwijkingen in de borst.Als een afwijking in de borst niet te voelen is, bijvoorbeeld doordat deze kleiner is geworden door (chemo)therapie, maar wel verwijderd moet worden, is het nodig om voorafgaand aan de behandeling de afwijking te markeren. Het Drachtster ziekenhuis maakt hierbij gebruik van een jodiummarker, een klein staafje van ongeveer 4 mm.Met behulp van een holle naald wordt de jodiummarker in de borst ingebracht. De marker is licht radioactief, waardoor deze met gevoelige detectieapparatuur te vinden is tijdens de operatie. Het gaat hier om een heel kleine hoeveelheid radioactiviteit. Voorheen werd een draad met weerhaakjes in de afwijking ingebracht. Deze draad werd vervolgens tijdens de operatie door de chirurg gevolgd om de afwijking te vinden.Het werken met jodiummarkers heeft meerdere voordelen ten opzichte van de draden met weerhaakjes. De methode is patiëntvriendelijker, omdat voorafgaand...

Lees verder » [post-views]