Barenstszwerf in Harlingen verwelkomt tienduizendste bezoeker

HARLINGEN Een grote groep van 42 vrijwilligers van de Sontregisters bezocht 16 november de Barentszwerf in Harlingen. Onder hen bevond zich de 10.000ste bezoeker aan de werf dit jaar, de compleet verrastte Samir Alaoui Ismaïli. Naast een Barentszmuts en een draagtas met toepasselijke lekkernijen ontving Samir ook het dagboek over de reis van 1596-1597, bijgehouden door bemanningslid Gerrit de Veer. De vrijwilligers van de Sontregisters digitaliseren de oude handgeschreven registers. De Sontregisters zijn vanaf 1550 tot 1857 bijgehouden. De omvangrijke goederenstromen door de Sont werden nauwkeurig opgetekend. Schepen moesten ook tol betalen. Deze tol was afhankelijk van de grootte van het bovendek van het schip. Vandaar dat de Nederlanders de bovendekken van hun schepen smaller maakten (de doorsnede van het schip werd hierdoor peervormig), zodat ze minder tol behoefden te betalen. De administratie van de tol was gevestigd in het Deense Helsingør, bij de smalste punt van de Sont. Aan...

Lees verder » [post-views]