Lezing over bijzondere gipsen beelden van Dekema State in kerk Jelsum

JELSUM – Tijdens de restauratie van Dekema State in Jelsum in de jaren 1997-2001 werden onder de vloer van een van de ruimtes fragmenten van gipsen beelden gevonden. Het bleken delen te zijn van een in het verleden weggebroken schouw en omlijstingen van een deur. Bouwhistoricus Ben Olde Meierink, verbonden aan de Nederlandse Kastelen Stichting, deed uitgebreid onderzoek naar de beelden (ook wel kariatiden genaamd) en ontdekte dat ze halverwege de zeventiende eeuw gemaakt zijn, waarschijnlijk door rondreizende Italianen, die de beelden ter plekke goten in mallen. Op slechts drie andere plaatsen in Nederland zijn identieke beelden aangetroffen: in het buitenhuis De Eese bij Steenwijk, in de regentenkamer van een hofje in Leiden en in een in 1940 verwoest huis aan de Leuvehaven in Rotterdam. De beelden van Dekema State zijn gerestaureerd en te zien op de zolder van de state. Op donderdag 23 november is Olde Meierink spreker tijdens...

Lees verder » [post-views]