Bord Anna Maria van Schurman Paad onthult in Huizum

LEEUWARDEN – Wethouder Henk Deinum (PvdA), voorzitter van de naamgevingscommissie, heeft afgelopen zaterdag in Huizum het bord onthuld van het Anna Maria van Schurman Paad. Aan de onthulling ging een goed bezochte bijeenkomst vooraf in de Dorpskerk Huizum waarin de wetenschappers prof. Mirjam de Baar en dr. Pieta van Beek stil stonden bij de bijzondere verdiensten van Anna Maria van Schurman. Zij was de grootste vrouwelijke intellectueel in de Gouden Eeuw. Daarom mocht ze, tegen de tijdgeest in, als eerste vrouw in ons land universitair onderwijs volgen. Behalve theologe was ze ook dichteres en kunstenares. Ze beheerste maar liefst twaalf talen en bezocht regelmatig familie op Abbingastate in Huizum. Hier schreef ze gedichten en ging ze om met dominee Acronius van de Dorpskerk. Abbingastate lag waar nu het Drachtsterplein ligt. Vandaar dat het pad tussen het Drachtsterplein en de Dorpskerk Huizum voortaan het Anna Maria van Schurman Paad heet. Manon Borst, directeur van Museum Martena, hield een gesproken column...

Lees verder » [post-views]