Dokkumer verzamelt kevers en heeft zo zijn eigen keverplaag

DOKKUM – Bij het noemen van het woord kever zullen weinigen aan het kruipend insect denken, de Volkswagen kever is immers een begrip op vier wielen geworden. Jan-Gerrit Sprietsma hoeft de deur niet uit om met zijn Volkswagens te rijden, hij heeft namelijk een grote indoor garage met honderden modellen. Hij heeft zelfs geen parkeerproblemen zijn modellen –die hij al meer dan 35 jaar verzamelt- staan keurig uitgestald. De vitrine staat”bol” van die karakteristieke autootjes, kever naast kever in lange rijen en verschillende schalen. Maar zijn hobby gaat verder, ook de andere VW modellen staan erbij zoals de VW busjes, natuurgetrouwe wonderen van precisie. Hij heeft zijn verzameling opgebouwd in het tijdperk van de luchtgekoelde Volkswagens, je ziet bijna de ontwikkeling in de verschillende modellen. Het begon met brilletjes, ovaaltjes, grote achterruiten, vele modellen voor- en achterlichten, de VW kenner herkent de omschrijvingen. Een brilletje is het oudste model kever, het werd zo genoemd vanwege zijn gedeelde achterruit. Het was gewoon speelgoed maar...

Lees verder » [post-views]