Geslaagde wereldpremière Vocaal Ensemble Bonifatius

DOKKUM – Onder de titel ‘Vreeselike Waatermagten’ zette het Vocaal Ensemble Bonifatius zaterdagavond in de Grote Kerk in Dokkum een requiem neer, dat nog nooit eerder ergens anders werd uitgevoerd. De compositie, ter nagedachtenis van de kerstvloed van 1717, werd speciaal voor het koor geschreven door Henk-Doeke Odinga en hij was het ook, die tijdens de première van het werk de pianobegeleiding verzorgde. Samen en soms in afwisseling met het strijkkwartet ‘Regina Forte’ zette hij de instrumentale toon voor de totale klankkleur, waarbinnen het koor, onder leiding van Hans Algra, zijn draai moest zien te vinden. Dat lukte wonderwel, naar alle waarschijnlijkheid vooral ten gevolge van het feit, dat het koor elk woord welbewust zong. Zowel de Friese, Nederlandse en Duitse liedteksten van dichters als Obe Postma, Lucebert en Heide Dethloff als de Latijnse requiemtekst werden uitstekend voorgedragen, zodat de inhoud ervan ten volle overkwam. De zang voegde zich naar...

Lees verder » [post-views]