Recensie | Romantiek met een donker randje

JOURE 150 Jaar geleden werd de dichtbundel ‘Snikken en grimlachjes’ van Piet Paaltjens uitgegeven bij drukkerij en boekhandel Roelants in Schiedam. Om aan deze gebeurtenis aandacht te schenken werden twaalf gedichten uit zijn oeuvre door hedendaagse musici getoonzet en aldus nieuw leven ingeblazen. Bovendien werd het resultaat uitgebracht als eenmalige gelimiteerde uitgave op cd, een unieke samenwerking tussen de Bibliotheek Schiedam en het indie-label Excelsior. Overigens was Piet Paaltjens in het dagelijkse leven dominee, waarbij hij als pseudoniem François Haverschmidt (1835-1894) verkoos. In die zin is het louter toeval dat Excelsior ook het eerste album van Matteo Myderwyk ,‘To move’, uitbracht, het debuut van een Noord-Brabantse domineeszoon… Diverse artiesten: ‘Piet Paaltjens recordings’ (37 min.) Excelsior 96518. In het prachtige, statige hoekhuis aan de Lange Haven te Schiedam waar ooit de voormalige drukkerij en boekhandel Roelants zetelde, in 1867 uitgever van HaverSchmidts eersteling, was het afgelopen augustus een week lang een...

Lees verder » [post-views]